American Staffordshire Terrier sau Amstaff-ul din zilele noastre


American Staffordshire Terrierului este povestea unei rase cu adevărat americane. Amstafful a avut un rol deosebit de important în succesul fermierilor și coloniștilor americani care au construit această țară.

Câinele acelor vremuri era folosit la diverse munci cum ar fi: paza și supravegherea gospodăriilor, câini de companie și babysitteri. Alții au fost folosiți pe post de gladiatori care luptau în arene împotriva altor câini.

Până în prima parte a secolului al XIX-lea Bulldogul a fost crescut în Anglia în scopul luptelor cu tauri, numite și bull-baiting. În 1835 Parlamentul Britanic a adoptat Legea Protecției Animalelor ce a dus la interzicerea acestor „sporturi” crude. Crescătorii care apreciau aceste sporturi sângeroase și-au îndreptat atenția spre luptele între câini, deoarece erau mai ușor de ascuns de ochii autoritaților. Pentru acest „sport” Bulldogul s-a dovedit a fi prea lent. Crescătorii au găsit combinația perfectă îmbinând forța și tenacitatea bulldoguluicu agilitatea, spiritul și agresivitatea terrierului. Se crede că Bulldogul a fost încrucișat cu White English Terrierul sau Black and Tan Terrierul pentru a obține un câine cu caracteristici superioare de luptător, Fox Terrierul fiind și el un posibil candidat. Date concrete nu ne stau la dispoziție pentru a determina care dintre cele trei rase de terrieri erau folosite, dar este cert că dintre încrucișarea bulldogului și terrierului a rezultat câinele numit la acea vreme Bull-and-Terrier, Half and Half, Pit Dog sau Pit Bull Terrier. Mai târziu, în Anglia, s-a acceptat denumirea oficială de Staffordshire Bull Terrier. Acești câini și-au găsit drumul spre America în jurul anilor a 1870 unde i-au numit Pit Dog, American Bull Terrier, Yankee Terrier iar mai târziu American Pit Bull Terrier și American Staffordshire Terrier.

Acești câini sunt curajoși, tenace și prietenoși. Extrem de loiali și afectuoși, sunt capabili de orice pentru a-i face plăcere stăpânului.

  • Nevoie de exerciți: necesară, fiind o rasă energică necesită exerciții zilnice de minim 1-2 ore.
  • Personalitatea: are un comportament prietenos cu persoanele pe care le cunoaște și le acceptă. Toleranța lor la durere îi face excelenți companioni pentru copii alături de care sunt afectuoși și loiali. Poate fi agresiv cu câini de același sex. De asemenea poate avea tendințe agresive față de animalele mai mici.

    Amstaff în timpul dresajului

Dresaj: trebuie inițiat de la o vârstă cât mai fragedă. Acesta îi va ajuta să ia decizii corecte în situații dificile.

  • Căminul ideal: Amstafful are nevoie de un stăpân care este dispus să-și petreacă mult timp cu el. Comunicarea și încrederea reciprocă sunt elemente foarte importante în creșterea unui Amstaff.
  • Temperament: Societatea Americană de Testarea Temperamentului (The American Temperament Test Society) evaluează mii de câini anual, din rase diferite, ca să determine nivelul de socializare a acestora. În acest clasament American Staffordshire Terrierul se situează în fața multor alte rase mai populare cum ar fi Beagle-ul, Collie, Doberman Pinscher și Cockerul Spaniol obținând un scor de 83.9%.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.